Ilyen arcokat alkot a mesterséges intelligencia

AI-arc-generalas

Gyakran találkozhatsz a mesterséges intelligencia átütő és gyors fejlődését taglaló cikkekkel, ám ritkán társul mellé könnyen feldolgozható gyakorlati példa is. Ezért kifejezetten örültem, amikor megtaláltam ezt a témát: brutálisan feltűnő fejlődésen ment keresztül az AI képalkotás az elmúlt 4 évben.

A fenti borítóképen a bal oldali fekete-fehér képek 2014-ből származnak, míg a jobb oldaliak egy hónappal ezelőtt láttak napvilágot. Meg tudnád mondani az Nvidia kutatói által elhozott realisztikus arcokról, hogy azok nem igaziak?

Én biztosan nem.

AI-arc-generalas2

Ami különösen izgalmassá teszi még az egészet, hogy ezek a generált arcok nagyon könnyen testre szabhatóak. A kutatók beágyaztak egy olyan technikát, amivel különböző arcok vonásai és tulajdonságai olvaszthatóak egybe igen impresszív módon.
Az alábbi összeállításban a felső sorban láthatod a kiinduló képet (ezek valódi képek valódi emberekről), amelyek a bal oldali oszlop arcaival lettek összemixelve, létrehozva így egy teljesen új “személyt”. Wow!

AI-arc-generalas3

Természetesen az AI-val (artificial intelligence) megsegített képalkotás

sok érdekes, és pár igen aggasztó problémát is felvet:

Ezek az eszközök könnyedén bevethetőek propagandára, hamis információk közlésére, akár videó formájában. Ez pedig simán elvezethet a képi bizonyítékokba vetett bizalom jelentős csökkenéséhez, ami óriási hatással lenne az igazságszolgáltatásra és a politikára is.
Képzeljük csak el, hogy tele van az internet miniszterelnöki nyilatkozatokkal, és nem tudjuk eldönteni, melyik a valódi, és melyik a mesterségesen generált videó. Sok emberhez valószínűleg csak egy-egy verzió jutna el egyáltalán. Már ma is sokszor nehéz eldönteni, hogy hiteles forrással találkoztunk-e. Ha elterjednének az AI segítségével generált fake news videók, egyenesen lehetetlen lenne.

A probléma pedig a küszöbön van:

Bizonyos erotikus tartalmú videók már 1-2 évvel ezelőtt elkezdtek komoly problémát okozni az érintett hölgyeknek, akiknek mesterséges intelligencia segítette megoldásokkal helyezték az arcukat a kényes tartalmakra.
A szabályozás pedig egyáltalán nem egyszerű: kész jogorvoslat még nem létezik, a meglévőekkel meg nehéz kijátszani az igazunkat. Hiszen az érintett nincs is rajta a videón! Nehezen nyersz pert valaki ellen azzal a váddal, hogy felfedi az intim életedet a nagyvilágnak úgy, hogy az gyakorlatilag nem is a te intim életed.
Ha pedig egy videó felkerült az internetre, azt lehetetlen teljesen visszacsinálni, letörölni.

Egy biztos, a technika és a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban fejlődik, minthogy azt társadalmi és törvényhozási szinten kezelni tudnánk, ezért még sok fejtörést fog okozni nekünk.

forrás: the verge