Huawei Mate X vs. Samsung Galaxy Fold. Melyiket válaszd, ha van fölös 750 ezred?

Huawei-Mate-X-becsukva-borito

Alig pár nappal azután, hogy a Samsung bemutatta a hajlíthatós telefonját Galaxy Fold néven, a Huawei máris megpróbálta ellopni a show-t. Hát, első ránézésre sikerült is nekik. És vajon másodikra?

Mivel a Galaxy Fold már kapott egy saját cikket, először villámgyorsan megnézzük a Mate X technikai tulajdonságait, aztán rátérünk a sokkal izgalmasabb témára: a két hajlítható telefon összehasonlítására.

Huawei Mate X technikai tulajdonságok

Teljesítmény

A fő számítási egység (processzor) ugyanaz, amit a Huawei Mate 20 Pro-ban, vagy a Honor View 20-ban is találsz, egy Kirin 980.

E mellé belerakta a cég a saját, Balong 5000 névre keresztelt 5G-s modemjét, és ezzel már a készülék legelső verziója is képes kezelni az legújabb hálózati sebességet.

Jelenleg ez még nem jár túl sok gyakorlati előnnyel, hiszen a szolgáltatók éppen hogy csak nekiállnak az 5G-s hálózatok telepítésének 2019-ben, mégis ésszerű lépés volt ez a tőlük, hiszen az óriáscég eredendően egy távközlési vállalat is (a Magyar Vodafone hálózati berendezései is szinte mind a Huawei-től származnak), úgyhogy mutassanak is példát.

Huawei-Mate-X-kinyitva

Memóriakártyával bővíthető 512 GB tárhelyet kapunk, illetve 8 GB RAM-ot.

Kamera

A Leica kamerarendszer 3 egységből áll, ami tartalmaz egy 40 megapixeles főszenzort, egy 16 megapixeles széles látószögűt, és egy 8 megapixeles teleobjektívet.

Huawei-Mate-X-becsukva

A kialakításnak köszönhetően ugyanezeket a kamerákat használhatod szelfizésre is, ami mindenképpen ötletes, hiszen a fő kamerarendszer biztosan sokkal jobb minőségre képes mint általában az előlapi kamerák, illetve így alkatrészt is spórolt a gyártó.

A fotók minőségéről nem tudok még nyilatkozni, de a Huawei-ről lévén szó, ettől valószínűleg nem kell tartani.

Kijelző, kialakítás

A FlexPai-hoz hasonló megoldást találtak ki a kínai cégnél: egy nagy kijelződ van, ami kinyitva tabletként funkcionál, összecsukva pedig ugyanannak a kijelzőnek láthatod a két oldalát, immáron okostelefon méretben.

Huawei-Mate-X-telefonok

Az OLED kijelzőből így 3 külön méretet kapunk: összecsukott állapotban az előlap 6,6″, a hátlap pedig 6,38″. A hátlap azért kisebb, mert ott helyezkedik el még egy oldalsáv, ami tartalmazza a kamerarendszert (tehát a kijelzőt nem pont a felénél hajtod meg).

Kinyitva, tablet módban a képernyő átmérője 8″.

Akkumulátor

Akkumulátorból kettő található, ami összesen 4500 mAh-t eredményez, amit az 55W-os gyorstöltéssel állítólag 85%-ra pumpálhatunk 30 perc alatt.

Huawei Mate X vs. Samsung Galaxy Fold –
összehasonlítás

Na de melyik csúcstelefon csoda a jobb? Melyiket vedd meg, ha van felesleges ~750 ezer Ft-od?

A legszembetűnőbb különbség természetesen a hajlítható telefon kialakítása.

Míg a Galaxy Foldnál két külön kijelzőt használsz a kinyitott “tablet” módhoz és az összecsukott “telefon” módhoz, addig a Mate X esetén egyetlen kijelző old meg minden szituációt.

Galaxy-Fold
Galaxy-Fold
Huawei-Mate-X-felig-nyitva
Huawei-Mate-X

Első ránézésre nekem a Mate X megoldása sokkal jobban tetszik, ugyanis a Galaxy Fold összecsukása esetén egy mai igényeket nem igazán kielégítő telefont kapunk, óriási kávával és rendkívül kicsi kijelzővel a telefon méretéhez viszonyítva.

Huawei-Mate-X-vs-Samsung-Galaxy-Fold-becsukva
Mate X – Galaxy Fold

A Mate X ezzel ellentétben összecsukva is dizájnos, kicsik a kávák, és úgy néz ki, ahogy egy telefonnak kell 2019-ben.

Huawei Mate X vs Samsung Galaxy Fold technikai tulajdonságok
Név Mate X Galaxy Fold
Kijelző Becsukva elöl: 6,6″,
Becsukva hátul: 6,38″,
Kinyitva: 8″
Becsukva: 4,6″,
Kinyitva: 7,3″
Lapkakészlet Kirin 980 (7nm) Snapdragon 855 (7nm)
RAM 8 GB 12 GB
Tárhely 512 GB 512 GB
Főkamera 40 MP + 8MP (objektív) + 16MP (széles) 12MP (dual pixel, OIS) + 12MP (OIS, objektív) + 16MP (széles)
Szelfikamera (= főkamera) Becsukva: 10MP (dual pixel)
Kinyitva: 10MP (dual pixel) + 8MP (mélység)
Akkumulátor 4500 mAh 4380 mAh
Ár 730 000 Ft (2300 EUR) < 630 000 Ft (2000 EUR) <

A kamerarendszert tekintve is a Huawei nálam a nyerő: hiába pakolt bele a Samsung 6 kameralencsét a telefonjába, ha ugyanezt meg lehet oldani fele ennyivel is, ráadásul még szelfizéshez, portré módhoz is a főkamerákat használhatod, nem pedig egy gyengébb másodlagos rendszert (persze nem mondom, hogy az nem lenne elég a szelfizéshez, de akkor is).

Szoftverben viszont a Samsung tűnik jobbnak: a Galaxy Folddal három applikációt használhatsz egyszerre a képernyőn, anélkül hogy megakadna bármelyiknek a működése vagy háttérbe kerülne.

Huawei-Mate-X-vs-Samsung-Galaxy-Fold-multitasking
Mate X (2 app) – Galaxy Fold (3 app)

Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a Mate X-el csak két appot nyithatsz meg a képernyőn egyszerre, ami nem túl nagy újítás az eddigiekhez képest.

Muszáj még megemlítenem, hogy pár percre kézbe vehették páran a Mate X-et, és a beszámolók alapján a szoftver nem tűnik kiforrottnak, néhol akadozik, illetve belassul.

Ezt nem sorolnám hátránynak, hiszen egy korai fázisban lévő eszközről van szó, és remélhetőleg bőven fejlődik még a szoftver a piacra kerülésig (Június körül), úgyhogy csak említés szintjén kezeld az információt.

Főleg, hogy a Galaxy Foldnak senki nem mehetett a közelébe, sőt még üvegen keresztül sem volt kiállítva, úgyhogy ki tudja, hogy az nem lett -e volna ugyanilyen, vagy még rosszabb.

 

Ha már hajlítható telefonokról beszélünk, fontos tulajdonság még a kompaktság. Hiszen ha ki akarod használni az eszköz adta lehetőségeket, valószínűleg sűrűn szándékozod majd “okostelefon” állapotban az eszközt zsebre vágni vagy elrakni valahová.

A Huawei Mate X összecsukva 11 mm a legvastagabb pontján, ami nyilván vastagabb, mint egy mai telefon, de nem tűnik vészesnek. A Samsung Galaxy Fold méreteiről sajnos nincsenek még hivatalos adatok, frissítem a cikket, amint érkeznek.

És egy plusz dologba még mindenképpen erősebb a Mate X, mégpedig a már említett 5G mobilhálózat támogatásában. Biztos vagyok benne, hogy idővel a Galaxy Fold is megkapja, de egyelőre az alap modell úgy tűnik nem rendelkezik a szükséges hardverrel.

Töltést tekintve is bőven a Mate X vezet, ugyanis 55 W-os gyorstöltésre képes (!), míg a Galaxy Fold csupán 18W-ot bír, ami szignifikáns különbség.

Konklúzió, összegzés

Persze mindkét készüléknek megvannak az erősségei és hátrányai, de mindenféle kertelés nélkül nekem egyértelműen a Huawei Mate X tetszik jobban.

Egyszerűen ötletesebb és praktikusabb a kialakítása, mindenféle túlbonyolítás nélkül oldja meg ugyanazt, amit a Samsung.

A 3 appos multitasking persze vonzó, de nem hiszem, hogy olyan sűrűn kihasználnám, hogy kompenzálná a több éves technológiát idéző csukott állapotát a Galaxy Foldnak.

Az árról pedig nem érdemes beszélni. Ha valaki tud, és hajlandó is kiadni ennyit egy ilyen eszközért, nem azon a 300 euró különbségen fog múlni.

Kapcsolódó cikkek:

Ha tetszett a cikk, jelezd egy lájkkal facebookon! És ne felejtsd el, hogy az oldalon több TOP listát és útmutatót találsz, plusz napi szintű érdekes cikkeket is.