Ilyen lesz a Harley-Davidson elektromos motorja

2019 augusztusától lehet előrendelni a Harley-Davidson első elektromos motorkerékpárját, a LiveWire-t. Baromi jól néz ki, de nem lesz olcsó.

A teljesen elektromos meghajtású kétkerekűért 29 799 dollárt kell majd kipengetni, ami körülbelül 8,4 millió Ft-nak felel meg. Összehasonlításképp a Zero S, amit a “motorok Teslája“-ként emlegetnek, 10 995 dollárba kerül, ami picit több, mint 3 millió Ft. Igaz, a Zero S-el nem jár együtt a 116 éves múlttal rendelkező Harley-Davidson logó. De vajon tényleg csak a logóért kérnek el plusz 5,4 millió Ft-ot?

Harley-LiveWire-logo
(még több képért görgess)

Mit fog tudni a Harley-Davidson LiveWire?

Sajnos még mindig sok részlet rejtve van, de pár érdekességet már most is lehet tudni:

  • A gyorsulása 0-ról 100 km/h-ra 3,5 másodperc alatt lesz.
  • 177 km-t (110 mérföld) ígérnek városi használat mellett egy feltöltéssel. Autópályára vetítve nincs információ erről az értékről.
  • Mivel elektromos meghajtású a paripa, nem lesz rajta váltó. Külön említik, hogy így a kezdő motorosoknak könnyebb dolga lesz a motorral. Mindenesetre érdekes szituációkat tudok elképzelni magam előtt, ahogy az ifjú titán felpattan élete első nagymotorjára, meghúzza, és ott van százon 3,5 másodperc alatt.

Harley-LiveWire-elso-lampa

  • Eleget téve a kor követelményeinek, a Harley saját applikációt fejlesztett a motor mellé, amelynek a kerékpár adatokat szolgáltat a működésről, mint például az akkumulátor töltés, emlékeztetők, illetéktelen “behatolók”. A cég állítja, hogy a LiveWire lesz a világon az első tömeggyártott, mobiltelefonhoz csatlakoztatható motorkerékpár.
  • Mivel elektromos meghajtásról beszélünk, a megszokott chopper dübörgés helyett a LiveWire egy új Harley-Davidson hanggal fog előállni a gyorsulásoknál. Persze integrálhatták volna a megszokott motorhangot, de ezek szerint valami újjal fognak előállni. Én kíváncsi vagyok, milyen lesz.

Harley-LiveWire-este

Harley-LiveWire-kerek

A gyártó törekszik az új vásárlók bevonzására, ahogy közben természetesen próbálja megtartani a régi motorosokat is. Nincs könnyű dolga ebben a rohamosan fejlődő világban, de az, hogy hajlandó a változásra, szerintem mindenképpen pozitív.

Ne felejtsd el, hogy több TOP listát is találsz az oldalon, plusz napi szintű érdekes cikkeket is!

forrás: verge