Jön a Facebook kriptovaluta!?

kriptovaluta

A Facebook már legalább május óta dolgozik a saját kriptovalutáján, amiről új infók kerültek napvilágra. Bár az elején jár a fejlesztés, szerintem érdemes lesz odafigyelni rá!

Eleinte csak annyit tudtunk, hogy a mamutcég próbál kidolgozni egy minél hatékonyabb megoldást a blockchain technológia Facebook-al való integrálására, közös használatára.

A legújabb érdekes infók szerint azonban a Facebook kriptopénzének értéke az USA dollárt fogja követni, így kerülve el az olyan kiszámíthatatlan árfolyam ingadozásokat, mint amit a bitcoinnál is láthattunk. Ez azt is jelenti, hogy a fejlesztés a stablecoin kriptovaluták táborát fogja növelni.

Mi az a blockchain?

A kriptovaluták mögött lévő technológiát hívják így, “blokklánc”-ként is találkozhatsz vele.

Mi az a stablecoin, mi a jelentése?

Az olyan kriptovalutákat hívják így, amik többnyire egy “igazi” valutához vannak kötve, és így immunisak a vad kilengésekre, hirtelen történő nagy árfolyam változásokra. Bár ígéretesen hangzik, és vannak próbálkozások, egyelőre nincs élő és bizonyított példa jól működő stablecoin-ra. Magyarul talán “stabil kriptovalutának” lehetne hívni.

A facebook kriptovaluta kezdetben a WhatsUp applikáción keresztüli pénzmozgást fogja támogatni az indiai piacon, ahol nagyon gyakori az a szituáció, hogy a munkások külföldön dolgoznak, és rendszeresen küldik haza a pénzt. Ezzel a technológiával ez az egész nemzetközi utalási procedúra leegyszerűsödne és olcsóbb lenne. Nem beszélünk kis piacról egyébként, hiszen több millió indiai dolgozik külföldön, akik összesen 69 milliárd dollárt utaltak haza 2017-ben.

De miért mondom azt, hogy kezdetben?

Nem lepődnék meg, hogy ha működik a dolog, a Facebook kiterjesztené több országra és piacra is a megoldását. Azzal, hogy az USA dollárjához kötik az árfolyamot, plusz a fejlesztés mögött egy ismert óriáscég áll, a kriptovaluták (mint a bitcoin) legnagyobb problémái szűnnének meg.

Ha többször is megütötte a füledet, hogy a nagy tech cégek az indiai piacról beszélnek, az nem véletlen:

Jelenleg 480 millió internet használó él az országban (Kína után ez a második legtöbb), ami a várakozások szerint 2022-re 737 millióra nőhet. Tehát a piac brutális bővülési lehetőséget kínál azoknak, akik be tudnak lépni időben. A Xiaomi is nagyon erősen rákoncentrál az indiai piacra, az sem véletlen.

Kapcsolódó cikkek: Mennyi pénzt bukott a facebook nagyfőnök 2018-ban?

forrás: bloomberg kép: pexels