Ez történt a mobilpiacon 2018-ban. Na és mi jöhet idén?

2018-telefon

Az okostelefonoké az egyik legpörgősebb iparág: óriási verseny megy a gyártók között a vásárlókért, és a kialakult trendnek köszönhetően viszonylag sűrűn kell előállniuk újabb és újabb modellekkel. Ez magával hozza azt, hogy irgalmatlan tempóban kell fejleszteniük, miközben pedig árversenyben is vannak a konkurenciával. Ez az attitűd egyben jó is, mert törekednek az újra és a fejlődésre, sőt, kötelező nekik. Viszont rossz is, mert kevés idejük van az igazán innovatív megoldások kifejlesztésére és tesztelésére.

Nézzük, mit kaptunk tavaly, és mi vár ránk 2019-ben.

A főbb történések az okostelefonok piacán 2018-ban

Az a bizonyos szenzorsziget

Ebben az évben lángolt a tűz a notch-os telefonok körül, ami már most kialudni látszik. De miért szórakoznak ennyit a gyártók az előlapi kamerával? Miért nem helyezik azt el szimplán a telefon tetején a kávába süllyesztve? Nos, erre egyszerű a válasz: miattad.

A vásárlói trendek egyértelműen azt jelzik, hogy az emberek minél nagyobb kijelzőre vágynak, amikor a kezükben fogják a telefont, viszont kis telefonra vágynak, amikor zsebre vágják azt.

iphone-xs-notch
Iphone XR

Hogyan lehet ezt elérni? Nos, a telefon méretét nem lehet a végsőkig növelni, így a kijelző/előlap arányt próbálják növelni a cégek, minél kisebb kávát biztosítva. Így érhetsz el nagyobb hasznos felületet, telefonméret növekedés nélkül. Ilyen elvek mentén találták ki tehát a gyártók az Apple-el az élen a notch-os megoldást.
Azért mondom, hogy a tűz kialudni látszik, mert már ’18-ban is voltak próbálkozások a szenzorsziget kikerülésére, a ’19-ben várható telefonok kapcsán pedig már talán nem is láthatunk ilyet egyáltalán.

Feltörekvő kínai gyártók

Az Oppo és a Vivo telefonok nagyon mennek, de főleg csak Kínában. Viszont az olyan márkák, mint a Huawei, Xiaomi, vagy Honor (Huawei almárka) olyan erősödést mutattak be a globális piacon az elmúlt évben, hogy még a dobogó is beleremegett. Ugyanis 2. legnagyobb mobilgyártó már nem az Apple, hanem a Huawei.

Az 5 legnagyobb telefon gyártó az eladási számok alapján, 2018 Q3 (zárójelben a piaci részesedésük):

  • Samsung (18.9%)
  • Huawei (13.4%)
  • Apple (11.8%)
  • Xiaomi (8.5%)
  • Oppo (7.9%)
  • Egyéb (39.6%)

Muszáj még megemlítenem az USA támadásait a Huawei ellen, ami új szintet ért el 2018-ban. Az ország évek óta buzdítja a lakosait a kínai márka elkerülésére, sőt, bizonyos területeken tiltva van a cég termékeinek használata. Ennek volt a kicsúcsosodása, amikor a Huawei pénzügyi vezetőjét (aki a cégalapító lánya) letartóztatták Kanadában, az Iránnal szembeni gazdasági szankciók megsértésére hivatkozva (azóta szabadlábon engedtek óvadék ellenében).

Persze ebben nem csak a telefonpiaci verseny van benne, hiszen a kínai cég eredendően egy távközlési vállalat is, és óriási hálózattal rendelkezik szerte a világon (a Magyar Vodafone hálózati berendezései is szinte mind a Huawei-től származnak). Bár kevésbé erőszakosan, de az USA-n kívül több ország is szankcionál a Huawei ellen, mint például Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália és Kanada. A legtöbb esetben arra hivatkoznak az említettek, hogy a távközlési vállalat túlságosan közel áll a kínai kormányhoz, és ez nem túl szerencsés helyzet. Az igazság valahol középen lehet, de most nem vonom le a konklúziómat, mert nem fér bele ennek a cikknek a kereteibe.

Mikre számíthatunk 2019-ben?

A notch vége

2018 nagy szenzorsziget “innovációja” nem tartott sokáig, hiszen bizonyos gyártók már tavaly egyéb megoldásokkal próbálkoztak. A legnagyobb visszhangot eddig a lyukas kijelzős ötlet kapta, hiszen olyan nagy gyártók, mint a Samsung, és a Huawei is ilyen telefonokkal indítják az évet. Ennek a lényege, hogy a felső kis szenzorsziget helyett csak a szelfikamerának biztosítanak helyet az előlapon, így érve el még nagyobb kijelző/előlap arányt.

A másik irány úgy tűnik, a kicsúsztathatós megoldás lesz, amiről szintén hallhattál, hiszen több gyártó jelen van már a piacon ilyen telefonokkal. A Xiaomi Mi Mix 3 és a Honor Magic 2 telefonjainak az egész hátulját kell felcsúsztatnod, ha az előlapi kamerát előcsalogatnád, míg a Vivo Nex esetében egy motor segítségével bújik elő a kis kamera a telefon házából. Valószínűleg idén még több hasonló próbálkozást láthatunk.

Kamerából sosem elég

Valószínűleg idén is folytatódik a kameraszám növelési trend, és egyre több telefont fogunk látni 3, illetve 4 hátlapi kamerával is. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy ha megfelelő szoftveres háttér is társul a több kamerához, igenis jobb minőség érhető így el, tehát én támogatom ezt az irányt. Persze, ha nincs megfelelő szoftveres támogatás, (szinte) semmivel sem vagyunk előrébb az egy kamerás fényképezéstől.

Huawei-Mate-20-Pro-4-kamera
Huawei Mate 20 Pro

Dupla képernyő

Szerintem ez nem fog túlságosan elterjedni, de érdemes megemlíteni a Nubia X-et és a következő generációs Vivo Nex-et. Ahelyett, hogy a szelfi kamera előlapon való elhelyezésén törték volna a fejüket a gyártók, szimplán elhelyeztek egy teljesen különálló érintőképernyőt a hátlapba integrálva. Kézenfekvő, nem? Hát.. nem biztos. Igaz, hogy így a telefont megfordítva a főkamerával tudsz szelfizni, és még látod is magad közben, de ne felejtsük el, hogy a plusz kijelző az plusz költséget is jelent, bonyolultabb szoftvert, és nagyobb akkumulátor igényt.

Hajlítható telefon

Most már szinte biztosak lehetünk benne, hogy idén hivatalosan is bemutatja a Samsung a hajlítható telefonját, amit már évekkel ezelőtt elkezdett emlegetni. Sőt, egyéb gyártókról is hallani pletykákat, hogy dolgoznak a saját megoldásaikon. Például a Xiaomi fejlesztéséről is nemrég került napvilágra egy igen érdekes videó.
Persze első már egyik sem lesz, mert egy kaliforniai cég megelőzte őket: katt (a cikkben olvashatsz a Samsung megoldásáról is).

Ne felejtsd el, hogy több TOP listát is találsz az oldalon, plusz napi szintű érdekes cikkeket is!
Ha pedig tetszett a tartalom, kövess be facebookon!

borítókép: pexels