Új kameratechnológia változtatja meg a sport jövőjét

kamera-nba

A kosárlabda rajongóknak és főként a statisztikák szerelmeseinek óriási változtatást vezet be az észak-amerikai profi kosárliga (NBA), annak érdekében, hogy a statisztikai adatbázisát növelhesse. Az összes kosárlabdacsarnokot felszerelték úgynevezett „szoftvercsomagolt” kamerákkal, amelyek a játékosok minden mozzanatát felveszik, s másodpercenként 25 képet készítenek.

A játék értelmezésére gyakorolt lehetséges hatása egyszerűen lenyűgöző. Mivel az NBA az első major sportliga az Egyesült Államokban, amely hatalmas erőfeszítéseket hajt végre a mozgáskövetési technológiák terén, ezért nemcsak a kosárlabda, hanem

minden sport jövőjét meghatározhatja az újítás.

Michael Jordan egykori játszóterének a hivatalos játékoskövető partnere, a STATS ’SportVU’-rendszer egy hat kamerából álló szisztéma, amely teljesen automatikusan működik és önállóan követi le a játékosok és a labda mozgását a pályán.

Sőt, a liga hivatalos honlapján (nba.com) látható mérkőzésösszefoglalókat is automatikusan választja ki a rendszer és vágja össze videóvá. A vágóprogram, valamint a kamera egyszerre képes észlelni azt, hogy mely jelenetek voltak a leglátványosabbak, illetve legizgalmasabbak az adott találkozón, amihez a két rendszer leginkább a közönség hangerejét méri, s az ott tapasztalt kilengések alapján állítja össze a 2-3 perces szép jelenetekből álló videókat.

NBA_kamera

Az úttörő technológia

folyamatosan újszerű statisztikát nyújt a gyorsaság, távolság, a játékosok megkülönböztetése, a labdabirtoklás alapján, valamint célszerűen rá tud keresni a néző egy külön játékos, vagy akár csapat analízisára is. Az eltárolt információt ezután továbbítja az NBA weboldalára, valamint az NBA Game Time alkalmazásra, ahol tizedmásodpercekkel később már a néző is meg tudja nézni az eredményt.

Természetesen mondani sem kell, hogy a rajongók aktívabb bevonása révén óriási lehetőségek nyílnak meg a liga előtt a további szponzorok szerzésére.

A végére pedig egy lenyűgöző videó, amely az idei szezonban került fel és nagyon jól megmutatja, mire képes a fent említett kamera. Az illetékeseknek már csak azt kell kitalálni, hogy ezt a sok információt hogyan adják át ízlésesen.