11 km-en át üldöztek egy Teslát a rendőrök, mire kiderült, hogy a sofőr aludt

tesla-kormanykerek

A mai rohanó világban sajnos egyre gyakoribb, hogy a rendőrök alvó járművezetőt találnak a volán mögött, de azért az finoman szólva sem mindennapos,

hogy eközben az autó 110 km/h sebességgel halad.

Az incidens a san franciscó-i Palo Alto környékén történt, hajnali 3 óra körül.

Elsőre a történet furcsának hangozhat, de ha megtudjuk, hogy az autó egy Tesla Model S volt, amely bizonyos szintű önvezető funkciókat kínál (autopilot), akkor már könnyebben el tudjuk fogadni a helyzetet.

Amikor a rend éber őrei észrevették, hogy a sofőr bizony az igazak álmát alussza, azonnal elkezdtek gondolkozni azon, hogyan lehetne leállítani a Teslát. A megoldás végül az lett, hogy segítségül hívtak több járőrkocsit, hogy a Tesla mögötti forgalmat lelassítsák, ezután pedig egy autóval beálltak a problémás kocsi elé és fokozatosan lelassították azt a Model S intelligens követői funkcióját kihasználva.

Összességében hét percre és 11 kilométerre volt szükség ahhoz, hogy a Tesla biztonságosan megálljon.
A zsaruknak állítólag meg kellett ütniük az ablakot, hogy felkeltsék a vezetőt, akit még a helyszínen le is tartóztattak.

Plusz érdekesség,

hogy a Model S önvezető funkciójának használatához folyamatosan jelezni kell az autónak a kormánykerék érintésével, hogy figyelünk, és éberen jelen vagyunk. Amennyiben ez nem történik meg, a jármű több figyelmeztetés után nekiáll lassítani, majd megállni.
Így bár figyelemre méltó a Tesla önvezető funkciójának teljesítménye, érdekes kérdéseket vet fel az eset kapcsán:

  • Olyan ügyesen aludt a sofőr, hogy közben fogta a kormányt?
  • Kicselezte valamivel a rendszert, esetleg egy kormánykerékhez rögzített nehezékkel?
  • Nem működött megfelelően az önvezető funkció ellenőrzési rendszere?

A válasz még várat magára, amíg befejeződik a vizsgálat.
(Ha bármi baleset történt volna, a sofőrt terheli a felelősség)

Ha tetszett a tartalom, kövess be facebookon, már csak Rád várunk! De ne felejtsd el, több TOP listát is találsz az oldalon, plusz napi szintű érdekes cikkeket is.

forrás: digitaltrends, fotó: unsplash