A TOP 5 legjobb telefon fényképezéshez

Lany-fotozik-taj-tenger

A technika rohamos fejlődésével elértünk egy olyan szintet, hogy szerencsére nem kell milliókat költenünk profi fényképező berendezésre. Sok mai telefonba olyan beépített kamera van szoftveres támogatással, hogy erőlködés nélkül hozzák az 5-6 évvel ezelőtti félprofi fényképezőgépek szintjét – vagy még többet is.

Ebben a cikkben megtalálod az 5 legjobb telefont, elsősorban a kameráik minősége és a fotózási képességeik alapján rangsorolva. Így ha a fényképezés az egyik fő szempont, ami alapján telefont szeretnél vásárolni magadnak, tökéletes helyen jársz.

Viszont ha szimplán a legerősebb mobiltelefont keresed mindenféle tekintetben, akkor is érdemes itt körülnézned, ugyanis elég nagy az átfedés: általában a legújabb csúcsmobilok azok, amiknek a fotózási képességeik is a legkiemelkedőbbek.

Így az okostelefonok amiket itt találsz, egyébként is az aktuális csúcskategóriás készülékek.

A lista folyamatosan frissítve és naprakészen van tartva.

Az aktuális legjobb telefonok:

  1. Huawei Mate 30 Pro (nem kapható még itthon)
  2. Samsung Galaxy Note 10+
  3. Huawei P30 Pro
  4. OnePlus 7 Pro
  5. Samsung Galaxy S10+

A TOP 5 legjobb telefon – tesztek és tulajdonságaik

  • 5. – Samsung Galaxy S10+

Samsung-Galaxy-S10+-okostelefon-kek

A Galaxy S10+ is egy triplakamerás rendszerrel érkezett 2019 februárjában, és azóta is egy kitűnő telefonnak minősül.

Egy 12 megapixeles optikailag stabilizált (OIS), dual pixeles autófókuszos szenzor teszi ki a fő kamerát. 

Az ultra-széles látószögű kamera 16 megapixeles, ami fixfókusszal és 123 fokos látószöggel rendelkezik.

8 megapixel felbontású a teleobjektív, szintén autófókusszal és optikai képstabilizálással (OIS), illetve 2x optikai zoommal.

Kiemelést igényel a színek és a portrémód, amikben nagyon erős a készülék. Különösen nappali fényben adja vissza szépen és hitelesen a színeket, ahol a dinamika tartomány is nagyon jó, ám ezek éjszaka kissé fakulhatnak.

A Samsung készülékekre jellemző erős zajszűrés itt is jelen van, tehát kevés zajjal számolhatunk, cserébe viszont egy kis részletet emiatt veszíteni fognak a képeink, főleg beltéren és sötétben.

A portrémód szintén erőssége az telefonnak, megfelelően választja el a fotóalanyt a háttértől, jó a mélységérzékelése.

Előnyök:

A legtöbb esetben kiváló színfeldolgozás és fehéregyensúly, alacsony zajszint szinte minden körülmény között. Szuper portrémód, megfelelő éldetektálással és háttérelmosással.

Videózásnál a színek szintén kiemelhetőek, illetve a stabilizálás, ami nagyon jól működik.

Hátrányok:

A legtöbb esetben az apró részletek hiányoznak a képekről, ahogy a szélek is képesek elmosódni. Közelítésnél szintén részletvesztés figyelhető meg.

Videózásnál fényerősségi zaj fordul elő. Alacsony fényerőn részletvesztés fordul elő, világosban pedig instabil az exponálás.

Kamera:

Főkamera:

12 megapixel (rekeszméret: f/1.5, dual pixel autófókusz, OIS) + 16 megapixel (széles, rekeszméret: f/2.2, 123 fokos látószög) + 8 megapixel (rekeszméret: f/2.4, 2x optikai zoom, autófókusz, OIS)

Előlapi:

10 megapixel (rekeszérték: f/1.9, dual pixel autófókusz) + 8 megapixel (mélységérzékelő, rekeszérték: f2.2)

Videó:

4K (max 60 fps), 1080p (max 240 fps), 720p (max 960 fps)

Ár: ~271 000 Ft

Technikai tulajdonságok:

Név Samsung Galaxy S10+
Kijelző átlója 6,4″
Kijelző típusa Dinamikus AMOLED kapacitív érintőkijelző
Csipkészlet Exynos 9820 (8 nm)
Tárhely / RAM 1 T/12 GB, 512/8 GB, 128/8 GB
Fő kamera 12 Mp (OIS) + 16 Mp (széles) + 8 Mp (2x zoom, OIS)
Szelfikamera 10 Mp
Akkumulátor 4100 mAh
Ár ~271 000 Ft

Ha úgy érzed, a Samsung Galaxy S10+ a te telefonod, nézd meg a webshopban az aktuális árát, kattints ide.


  • 4. – OnePlus 7 Pro

OnePlus-7-Pro-telefon-kek

A kínai gyártó legújabb zászlóshajó készüléke OnePlus 7 Pro névre hallgat, és 2019 májusában került a boltok polcaira. Az új modell rálicitált az elődjére egy háromkamerás rendszerrel, ami ultra-széles látószögű és teleobjektív lencséket is tartalmaz.

A fő kamera egy optikailag stabilizált (OIS), 48 megapixeles Sony IMX586, Quad Bayer szűrővel, ami négy pixelt alakít át eggyé. Így a végeredmény egy 12 Mp-es kép lesz, ám jobb színekkel, részletekkel és dinamikus tartománnyal.

Az ultra-széles látószögű lencse 16 megapixeles 117 fokos látószöggel és fixfókusszal.

A teleobjektív 8 megapixeles, és 3x zoomtartománnyal rendelkezik.

A telefonnal való fényképezést széles dinamika tartomány jellemzi, ami megfelelő részleteket eredményez mind a világos mint az árnyékos pontokon a magas kontrasztarányú képeknél.

A színek kiválóak, különösen a napos és kültéri fotókon, a fehéregyensúly pedig természetes marad.

A zaj megfelelően kontrollált és alacsony, főleg ismét a kültéri és napos fotókon. Alacsonyabb fények mellett viszont kezd kicsit zajos lenni a kép a sötétebb részeken.

A mélységérzékelés kimagaslóan teszi a dolgát, ezért a portrék készítésével sincsen gond, sőt.

Előnyök:

Széles dinamika tartomány, gyors és pontos autófókusz. Majdnem minden körülmény között jó részletmegőrzés. Portrémódnál kiváló mélységérzékelés és háttérelmosás.

Videózásnál is jó részletek jellemzik, ahogy a színek és a fehéregyensúly is megfelelő. Az autófókusz jól reagál a kameramozgásokra.

Hátrányok:

Beltéren a sötétebb helyeken zaj üti fel a fejét, ahogyan a közelített képek is zajosabbak illetve telítetlenebbek. A háttérvilágítással rendelkező portréképeken a személy alulexponálódik. Az ultraszéles képek nem az igaziak, főleg a széleknél figyelhető meg elmosódás.

Videózásnál sötétben elég zajosak lesznek a mozgó tárgyak és dolgok, ahogy a dinamikus tartomány is jóval kisebb, mint fotózásnál.

Kamera:

Főkamera:

48 megapixel (rekeszméret: f/1.6, autófókusz, OIS) + 16 megapixel (széles, rekeszméret: f/2.2, 117 fokos látószög, fixfókusz) + 8 megapixel (rekeszméret: f/2.4, 3x optikai zoom, autófókusz, OIS)

Előlapi:

16 megapixel (rekeszérték: f/2, fixfókusz)

Videó:

4K (max 60 fps – képkocka per másodperc), 1080p (max 240 fps), 720p (max 480 fps)

Ár: ~235 000 Ft

Technikai tulajdonságok:

Név OnePlus 7 Pro
Kijelző átlója 6,67″
Kijelző típusa Fluid AMOLED kapacitív érintőkijelző
Csipkészlet Snapdragon 855 (7 nm)
Tárhely / RAM 128/6 GB, 256/8 GB, 256/12 GB
Fő kamera 48 Mp (OIS) + 16 Mp (széles) + 8 Mp (3x zoom, OIS)
Szelfikamera 16 Mp
Akkumulátor 4000 mAh
Ár ~235 000 Ft

Ha a OnePlus 7 Pro szerinted is egy szuper ár/érték arányú telefon, kattints ide, és nézd meg az aktuális árát.


  • 3. – Huawei P30 Pro

Huawei-P30-Pro-csucsmobil

A Huawei P30 Pro 2019 március végén került a boltokba, és rendesen felforgatta a telefonpiacot sokféle tekintetben, de főként az éjszakai mód és a zoomjának köszönhetően.

A csúcstelefon 3 lencsés kamerarendszerrel érkezett, azaz 4, hogy ha a “time of flight” (ToF) elnevezésű szenzort is beleszámoljuk.

A fő kamera 40 megapixeles, optikailag képstabilizált (OIS) Quad Bayer szűrővel, ami 4 pixelt képes eggyé összegyúrni, így végeredményben egy 10 megapixeles, ám sokkal jobb minőségű képet kapunk. Érdekesség, hogy a színszűrő a szokásos RGGB helyett RYYB színskálával rendelkezik, ami a gyártó szerint több fény befogadására teszi képessé a telefont (a gyakorlat azt mutatja, hogy ez tényleg így van).

Az ultra-széles látószögű lencse 20 megapixeles, autófókusszal és 120 fokos látószöggel.

A periszkópos teleobjektív úttörőnek számító 5x optikai zoommal rendelkezik 8 megapixeles felbontással társulva, optikai stabilizálással és autófókusszal. Hibrid zoommal 10x, míg digitális zoommal elképesztő 50x nagyításig elmehetünk vele.

A sokoldalú kamerarendszernek köszönhetően kevés az olyan szituáció, amikor ne teljesítene közel kiválóan a telefon.

A zaj megfelelően alacsony szinten van tartva, a tervezők tudták, hogy hol az egyensúly a részletesség és a zajmentesség között.

A portrék szinte a legjobbak az egész mezőnyben, ugyanis a ToF szenzornak köszönhetően a mélységérzékelést új szintre emelte a készülék.

Ha gyenge pontot kell választani, azok a színek: a telítettség kissé alacsonyabb a kelleténél, illetve éjszaka a sárga fényeket képes a készülék még sárgásabbá tenni.

Előnyök:

Jó részletmegtartás és kiváló portré mód. Gyors és pontos autófókusz, részletes képek éjszaka is.

Videózásnál kiváló a stabilizáció, gyors az autófókusz a jelenetváltásoknál. Alacsony zajszint világosban, és jó színfeldolgozás.

Hátrányok:

Minimális minőségcsökkenés a fő zoomtartományok között. A színek kissé telítetlenek.

Videózásnál magasabb a zaj sötétben a kelleténél, illetve 4K videók rögzítésekor a maximális képfrissítés 30 képkocka/másodperc, miközben a legtöbb prémium telefonnál ez 60 képkocka/másodperc.

Kamera:

Főkamera:

40 megapixel (rekeszméret: f/1.6, autófókusz, OIS) + 20 megapixel (széles, rekeszméret: f/2.2, 120 fokos látószög, autófókusz) + 8 megapixel (rekeszméret: f/3.4, 5x optikai zoom, autófókusz, OIS) + ToF kamera

Előlapi:

32 megapixel (rekeszérték: f/2.0, fixfókusz)

Videó:

4K (max 30 fps – képkocka per másodperc), 1080p (max 60 fps), 720p (max 960 fps)

Ár: ~248 000 Ft

Technikai tulajdonságok:

Név Huawei P30 Pro
Kijelző átlója 6,47″
Kijelző típusa OLED kapacitív érintőkijelző
Csipkészlet HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
Tárhely / RAM 128/6 GB, 128/8 GB, 256/8 GB, 512/8 GB
Fő kamera 40 Mp (OIS) + 20 Mp (széles) + 8 Mp (5x zoom, OIS)
Szelfikamera 32 Mp
Akkumulátor 4200 mAh
Ár ~248 000 Ft

A Huawei P30 Pro egy nagyon ütős telefon. Ha neked is elnyerte a tetszésedet, kattints ide, és nézd meg egy megbízható webshopban.


  • 2. – Samsung Galaxy Note 10+

Samsung-Galaxy-Note-10plus

A dél-koreai gyártó kitett magáért, ugyanis a Galaxy Note 10+ egy ízig-vérig prémium telefon, amire 2019 augusztus óta csaphatnak le az arra vágyók. Háromkamerás rendszerrel érkezett, plusz a ToF szenzor ugye, amiről az előző modellnél már olvashattál.

A fő kamera egy 12 megapixeles, dual pixeles autófókusszal rendelkező, és természetesen optikailag képstabilizált (OIS) szenzor.

16 megapixeles az ultra-széles látószögű lencse, ami 123 fokot lát be és fixfókusszal rendelkezik.

A teleobjektív 12 megapixeles, és 2x optikai zoomra képes, autófókuszt és képstabilizálást (OIS) is kapott.

A Note 10+ kifejezetten széles dinamika tartománnyal rendelkezik világos képek, vagy nagy kontrasztarányú képek készítésénél, ahol mind a fényes mind az árnyékos pontok részletesek maradnak, és az arcoknak is jó az exponálása.

A legtöbb esetben élénkek a színek és természetes a fehéregyensúly is.

A zaj néha felüti a fejét alacsony fényviszonyok mellett, de általánosságban nézve nagyon is jól őrzi meg a részletesség/zaj egyensúlyt a készülék.

Portrék készítésénél részletes az arcok megörökítése, és kellemes a háttér elmosása az alany mögött.

Előnyök:

Gyors és pontos autófókusz, széles dinamika tartomány. A portrémód kiemelkedő, ahogy a zajkezelés, és a színek feldolgozása is (a legtöbb szituációban).

Videózásnál jó részletmegőrzés és zajkezelés, világos és élénk színek. Hatékony a stabilizáció és az autófókusz is.

Hátrányok:

Alkalomadtán megnövekedik a zaj sötét viszonyok között, a színek pedig hajlamosak túltelítődni.

Videózásnál előfordulhatnak rózsaszínes elszíneződések alacsony fényviszonyok mellett, ahogy a részletesség is csökken.

Kamera:

Főkamera:

12 megapixel (rekeszméret:  f/1.5-2.4, dual pixel autófókusz, OIS) + 16 megapixel (széles, rekeszméret: f/2.2, 123 fokos látószög, fixfókusz) + 12 megapixel (rekeszméret: f/2.1, 2x optikai zoom, autófókusz, OIS)

Előlapi:

10 megapixel (rekeszérték: f/2.2, autófókusz)

Videó:

4K (max 60 fps – képkocka per másodperc), 1080p (max 240 fps), 720p (max 960 fps)

Ár: ~327 000 Ft

Technikai tulajdonságok:

Név Samsung Galaxy Note 10+
Kijelző átlója 6,8″
Kijelző típusa Dynamic AMOLED kapacitív érintőkijelző
Csipkészlet Exynos 9825 (7 nm)
Tárhely / RAM 256/12 GB, 512/12 GB
Fő kamera 12 Mp (OIS) + 16 Mp (széles) + 12 Mp (2x zoom, OIS)
Szelfikamera 10 Mp
Akkumulátor 4300 mAh
Ár ~327 000 Ft

Kattints ide, hogy beszerezd ezt a minden tekintetben prémium kategóriás okostelefont.


  • 1. – Huawei Mate 30 Pro

Huawei-Mate-30-Pro-legjobb-telefon

Bár a Huawei Mate 30 Pro még nem kapható hazánkban, külföldön már rengeteg teszt jelent meg róla, és azokra alapozva viszonylag könnyedén nyeri meg a legjobb telefon díjat ebben a versenyben.

A kamerarendszere 3 egységből áll, plusz az egyre divatosabb ToF szenzor is helyet kapott, amivel minőségi javulást lehet elérni a mélységérzékelést illetően.

A főkamera hardveresen ugyan az, mint a Huawei P30 Pro modellnél. 40 megapixeles szenzor, Quad-Bayer színszűrővel és optikai képstabilizálással (OIS).

Az ultra széles látószögű kamera viszont már változott, sőt, egy teljesen új típus a piacon, egy 40 megapixeles változat autófókusszal.

A teleobjektív 3x zoommal rendelkezik, hasonló a modul, mint ami a sima Huawei P30-ba is van. 8 megapixeles, autófókusszal és optikai stabilizálással is rendelkezik.

A telefon szinte minden típusú állókép készítésénél tündököl, de a részletesség és a zajkezelés külön kiemelhető.

Általában ha nagyobb a zajszűrés egy képen, ott részletvesztés lép fel, ha pedig részletesebb képet akarunk, több zajt kell beengedni. A Huawei Mate 30 Pro viszont szinte tökéletesen megoldotta ennek az egyensúlynak a kialakítását, tényleg csak nagyon alacsony fényerő mellett kezd zajosodni a kép.

A dinamikatartomány kiváló, a képek nagyon jól exponáltak mind a fényes, mind a sötétebb foltok tekintetében, magas kontrasztarány esetén is.

A P30 Prónak egy kisebb gyengepontja a színek kezelése, és a gyártó láthatóan megpróbált ezen javítani a Mate 30 Pro esetében. A színek telítettebbek, és a fehéregyensúly is stabilabb.

Portrémód készítésénél a mélységérzékelés kiváló, ám kissé csökken a dinamika tartomány.

Előnyök:

Szinte minden helyzetben magas szintű részletmegőrzés, a zaj alacsonyan tartása mellett. Jó mélységérzékelés portréknál.

Videózásnál a stabilizáció korrekt, gyors és pontos autófókusz a jelenetváltásoknál. Élénk színek, és kiváló részletmegőrzés világosban. Elképesztő 7680 képkocka/másodperces lassításra képes.

Hátrányok:

Zoomolásnál alkalomadtán fókusz és részletvesztés. Viszonylag szűk látószög az ultra-széles kamerával (a versenytársakhoz képest).

Videózásnál előfordul részletvesztés beltéren és alacsonyabb fényviszonyok mellett, ahogy a zaj is megnövekszik sötétebb környezetben.

Kamera:

Főkamera:

40 megapixel (rekeszméret: f/1.6, autófókusz, OIS) + 40 megapixel (széles, rekeszméret: f/2.4, autófókusz) + 8 megapixel (rekeszméret: f/2.4, 3x optikai zoom, autófókusz, OIS) + 3D ToF kamera

Előlapi:

32 megapixel (rekeszérték: f/2.0, fixfókusz) + 3D ToF kamera

Videó:

4K (max 60 fps – képkocka per másodperc), 1080p (max 960 fps), 720p (max 7680 fps)

Ár: ~345 000 Ft ?

Technikai tulajdonságok:

Név Huawei Mate 30 Pro
Kijelző átlója 6,53″
Kijelző típusa OLED kapacitív érintőkijelző
Csipkészlet HiSilicon Kirin 990 (7 nm+)
Tárhely / RAM 128/8 GB, 256/8 GB
Fő kamera 40 Mp (OIS) + 40 Mp (széles) + 8 Mp (3x zoom, OIS)
Szelfikamera 32 Mp
Akkumulátor 4500 mAh
Ár ~345 000 Ft ?

Jelenleg Magyarországon még nem kapható a készülék.


Konklúzió

Amint látod, mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a legjobb mobiltelefont szeretné magáénak tudni – ám meg is kapja érte azt, amire vágyik. A fenti telefonok mind csúcskészülékek, hiába csak egy modellnek juthat az első hely.

Az olcsó telefonok között is találunk jót, a hétköznapi igényeknek megfelelőt, ám ami a fényképezést és a videózást illeti, még mindig csak a prémium kategóriás telefonok tudnak kielégítőt nyújtani.

Ne felejtsd el, hogy több TOP listát is találsz az oldalon, plusz napi szintű érdekes cikkeket is!

Szeretsz tájékozódni vásárlás előtt? Csatlakozz a többiekhez, és kövess facebookon Te is!

fő forrás: dxomark, borítókép: pexels