Black Friday. Mire figyelj oda? – Tudnivalók, tippek a tudatos vásárláshoz

online_vasarlas

A Black Friday egy pirosbetűs fekete ünnep. Fekete minden biztonsági őrnek, piros minden akcióra éhes vásárlónak.

Magyarországon is megállíthatatlanul terjed az amerikai gyökerekkel rendelkező Black Friday, amely extrém akciókkal próbálja berobbantani a szokásos év végi vásárlási dömping kezdetét.

De biztos megéri a Black Friday-re tartogatnunk a pénztárcánk tartalmát?

Azt tudni kell, hogy egy átlagos elektronikai cikken 10-15% haszonkulcs van ma Magyarországon a kiskereskedelemben (egy átlagos webshop az kiskereskedelemnek számít). Így, ha 70%-os nagyságrendű akciókat látsz, általában az alábbi 3 eset lehetséges:

  • Kamu akció (valamivel fekete péntek előtt megemelik az árakat, majd arra rakják rá az akciót, így ha olcsóbb is a termék, bőven nem annyival, mint az elsőre tűnik).
  • Az áruház a Black Friday kapcsán olcsóbban kapja az árut a nagykereskedőtől vagy a gyártótól az extra nagy mennyiségű rendelés miatt.
  • Veszteségesen árulja azt az adott terméket, hiszen sokan több mindent vesznek egyszerre, vagy visszatérő vásárlók lesznek, így a végén úgyis pluszba jönnek ki.

Konkrét tippek a Black Friday-en történő tudatos vásárláshoz

  • Legyél céltudatos! Hiába alakult ki a vásárlási szándék egy hihetetlennek tűnő akció következtében, ne állj neki további felesleges dolgokat vásárolni. Ha valamire szükséged van és jó leárazásnak tűnik, vedd meg. Amennyiben ez nem így van, ne hagyd magad elcsábulni.
  • Nézz körbe az interneten akár hetekkel előre, és jegyezd fel magadnak a kívánt termék árát több webshopnál is. Így ha eljön a várva várt Black Friday, tudsz mihez viszonyítani.
  • Egy még jobb lehetőség, hogy az árukereső “Árdiagram” funkcióját használod. Ezt az árukereső keresési eredményeinél találod, ha lejjebb görgetsz. Nézzünk egy példát:

Az alábbi képen egy Lenovo IdeaPad laptop árdiagramját láthatod egy évre visszamenőleg (2018-as kép):

Lenovo IdeaPad árdiagram Black Friday előttNarancssárgával a termék átlagárát láthatod, míg feketével az árukereső adatbázisának megfelelő minimum árat. Szemet gyönyörködtető az a csinos áremelkedés november elején!

Ahogy látod, ennek az eszköznek a segítségével ki tudod szűrni a hamis akciók nagy részét.

Ha pedig nem csak önmagában az ár érdekel, hanem hogy ár-érték arányban, illetve az igényeidnek megfelelően tudj választani a végtelen sok terméklehetőség közül, olvasd el a kapcsolódó cikkeket a melyiketvalasszam.hu-n.

Fotók: GKIDigital / Árukereső