Milyen laptopot vegyek, és mi alapján döntsek?

legjobb-laptop

Laptop vásárlás előtt állsz, és nem vagy biztos magadban? Nem vagy egyedül.

Óriási a választék a piacon, de még egy adott típuson belül is sok eltéréssel találkozhatsz. Így a legjobb módja a magabiztos döntésnek az, ha Te magad is tisztában vagy vele, mi mit jelent, és mire figyelj oda.

Ebben segítek neked ezzel a mindenki számára érthető, ám mégis szakmai szemmel írt útmutatóval. 

Azon kívül, hogy végigvesszük a laptopok legfontosabb tulajdonságait, a végén konkrét ajánlásokat és tippeket is kapsz, hogy kinek mire érdemes odafigyelnie, és milyen laptopot érdemes választania attól függően, hogy milyen felhasználási célra vásárolna. Játékra? Munkára? Átlagos otthoni használatra? Mindezekre választ kapsz.

Milyen laptopot vegyek? – Vásárlási útmutató


Processzor (CPU)

A processzor a laptop központi feldolgozó egysége, így legnagyobb mértékben ez az alkatrész befolyásolja a notebook teljesítményét és gyorsaságát.

Processzor típusok

Laptop válogatás közben a következő processzor típusokkal találkozhatsz a legsűrűbben (sorrendben növekvő teljesítménnyel):

 1. Intel Atom (inkább tableteknél)
 2. Intel Celeron
 3. Intel Pentium
 4. Intel Core i3
 5. Intel Core i5
 6. Intel Core i7

Természetesen előfordul átfedés, de nagy vonalakban elmondhatjuk, hogy az Atom, Celeron, és Pentium képviselik az olcsóbb/alsó kategóriát, az i3 a középkategóriát, az i5 a felső-közép és felső kategóriát, míg az i7 egyértelműen a felső szegmenst.

Processzor generációk

A gyártó folyamatosan fejleszti ezeket az eszközöket, hogy azonos -vagy kisebb fogyasztás mellett még nagyobb teljesítményre legyenek képesek, így rendszeresen új generációkat dobnak a piacra. Például ha olyannal találkozol, hogy “Core i5 7200U”, tudhatod, hogy egy 7. generációs modellről van szó, míg például a “Core i5 4200U” egy 4. generációs processzor.

A generációk közötti különbség jóval kisebb, mint maguk a típusok közötti különbség. Különösen igaz ez az i3 és i5 kapcsolatára, ahol egy elég nagy ugrás van teljesítményben a Core i5 javára.

Lehetőségeidhez mérten mindig próbálj meg egy minél újabb generációs processzorral rendelkező laptopot vásárolni, de ha összességében egy jó laptopról van szó, nyugodtan megvehetsz egy régebbi generációsat is.

A processzor órajele

A processzorok kiválasztásánál általában zárójelben találkozhatsz az órajellel, ami MHz-ben van megadva. Például egy “Core i5 7200U (2500)” esetén tudhatod, hogy a processzor maximális órajele 2500 MHz. Ez a szám egyébként szoros összefüggésben van a CPU típusával és generációjával.

Magától értetődő, hogy minél nagyobb az órajel, annál gyorsabban képes a processzor a számításokat elvégezni. Tehát a processzor sebessége nagyban összefügg az órajellel.

A döntésben nagy segítség lehet számodra ez a CPU benchmark lista, ahol az összes piacon lévő processzort megtalálod teljesítménybeli sorrendben (a listában érdemes Ctrl+F-et nyomni, és rákeresni a konkrét típusra amire kíváncsiak vagyunk).

Memória (RAM)

Tekints úgy a RAM-ra, mint a géped rövidtávú memóriájára, míg a háttértár a hosszútávú memória. Lényege, hogy sokkal-sokkal gyorsabban írható és olvasható, mint a háttértár, így az aktuálisan futó feladatok kiszolgálásához ezt használja a laptop. Cserében elveszti a tartalmát kikapcsoláskor, míg a háttértár megőrzi azt. Ha van elegendő memória a laptopodban, semmivel sem lesz gyorsabb a géped attól, ha még több RAM-ot raksz bele, csupán a pénzed költöd feleslegesen.

De mennyi az az elegendő? Mennyi RAM kell?

Átlagos felhasználáshoz (internetezés, filmnézés, dokumentum szerkesztés) 4 GB RAM elegendő kell, hogy legyen. Ha rendszeresen használsz kép és videó szerkesztő programokat, néha játszanál egyet, netán szeretsz a böngészőben sok tabot (oldalt) megnyitni egyszerre, érdemes inkább egy 8 GB memóriával ellátott notebook felé kacsintgatnod.

Laptop kijelző

A notebookok kijelzőjénél az első két dolog amivel szembesülhetsz, az a felbontás, és a méret.

A kijelző felbontása

A felbontás azt adja meg, hogy a kijelző hány pixelből áll mind oldalirányban, mind pedig magasságában. Egy 1920×1080-as kijelző 1920 pixelt jelenít meg vízszintesen, és 1080 pixelt függőlegesen. Manapság a következő felbontásokkal találkozhatsz a leggyakrabban:

 • 1366 x 768p (HD)
 • 1920 x 1080p (FHD – Full HD)
 • 3840 x 2160p (4K)

Ezekből is az első kettő, a HD és a Full HD az, ami a laptopok kijelzőjénél a leggyakrabban előfordul. Külső monitorok esetén már sűrűbben találkozhatsz a 4K felbontással is. Amennyiben sokszor fogyasztasz videós tartalmakat, filmeket, mindenképpen egy Full HD-s kijelzővel ellátott laptopot javaslok. Ha csak internetezésre, dokumentumok szerkesztésére van szükséged, a sima HD is bőven elegendő lesz neked.

Laptop kijelző méretek

Ezt a tulajdonságot collban szokták megadni, és a kijelző átmérőjét jelenti. A leggyakoribb laptop kijelző átmérő a 15,6″, ami durván 40 cm-nek felel meg. Magától értetődően minél kisebb a kijelző mérete, maga a laptop is annál kisebb és könnyebb lehet. Tehát ha kis méretű, könnyen hordozható, kompakt laptopra vágysz, érdemes a 13-14″ közötti kategóriából szemezgetned. A leggyakoribb laptop kijelző méretek:

 • 13,3″ (33,7 cm)
 • 14″ (35,5 cm)
 • 15,6″ (39,6 cm)
 • 17,3″ (43,9 cm)

Kijelző technológia

A kijelzők méretén és felbontásán túl az alkalmazott technológia az, amire érdemes odafigyelned. Az IPS (In-Plane Switching) technológiának jobb a színminősége és betekintési szöge, míg a TN (Twisted Nematic) paneleknek gyorsabb a képfrissítésük. Hacsak nem vagy komoly gamer, mindenképpen érdemes IPS paneles laptopot választanod.

Kijelző típusok: fényes vs matt kijelző

Találkozhatsz matt, és fényes kijelzőkkel is. A két kijelző típus egy és ugyan az, csupán annyi a különbség, hogy a matt kijelzőre egy plusz tükröződés gátló anyagot, réteget visznek fel.
A fényes kijelzők sokkal jobban tükröződnek, ellenben élénkebb színekkel rendelkeznek és fényesebbek mint matt társaik. Amennyiben sokat használod a laptopod kültéren, vagy erősen megvilágított helyen, jobban jársz egy matt kijelzővel.

Laptop videókártya (GPU)

A videókártyának egy feladata van: a grafikus megjelenítés. Laptopok esetén az első kérdés, ami felmerülhet benned, hogy dedikált videókártyára van szükséged, vagy elég az integrált is?
Nos, ha szoktál játszani, vagy komolyabb grafikai tervezést végezni, egyértelműen egy dedikált kártyás laptopra tegyed a voksodat. Hétköznapi, átlagos felhasználásra viszont felesleges ezt a plusz kiadást megtenni, az integrált videókártya is elegendő lesz. Ha videókat szerkesztesz, akkor is elég az integrált kártya, hiszen ott inkább a CPU és a RAM az, ami számít.

Mi az az integrált videókártya?

Az integrált videókártya az alaplapi rendszer része, és minden erőforráson osztozik a gép többi elemével. Célja univerzális: kiszolgálni a filmek, játékok, és a mindennapos programok grafikai megjelenítését alacsony fogyasztás mellett.

 • Integrált videókártya például az Intel HD Graphics 620

Mi az a dedikált videókártya?

Ezzel szemben a dedikált videókártya saját memóriával (VRAM) rendelkezik, így a rendszer memóriájához nem nyúl hozzá. Egy célra lett tervezve: az erőforrás igényes grafikai megjelenítésre. Hátránya, hogy drágább, és több energiát fogyaszt, mint az integrált társa, így rövidebb akkumulátor időt eredményez.

 • Dedikált videókártya például az Nvidia GF 940 MX.

Sok esetben olyan konfigurációval is találkozhatsz, ahol mindkét típus megtalálható a notebookban. Ilyenkor a laptop az egyszerűbb feladatokhoz az integrált videókártyát használja, majd ha elindítasz például egy combosabb játékot, átkapcsol a vezérlés a dedikált kártyára.

Háttértár

A háttértár a laptopod tároló kapacitását jelenti. A mai világban a 250 GB tárhelyre tudom azt mondani, hogy a minimum, de inkább 500 GB és a feletti méret az, amit már támogatni is tudok. Persze mint minden, ez is függ attól, hogy Te mire fogod használni a laptopodat.
Amik sok helyet foglalnak: filmek, játékok, komolyabb szerkesztő programok.
Amik kevés helyet foglalnak: excel táblák, word fájlok, dokumentumok, képek (kivéve, ha több ezret tárolnál).

Háttértár típusok: SSD vagy HDD?

Érdekes kérdés még, hogy milyen típusú háttértárral szerezd be a laptopodat. Nos, erre egyszerű a válasz: az SSD sokszorosan gyorsabb, mint a HDD (merevlemez), és kevésbé érzékeny a fizikai behatásokra is (ami egy laptopnál kifejezetten nagy előny). Viszont, ahogy kitalálhattad, bizony az SSD drágább, mint egy HDD. Így ezt a kérdést gyakorlatilag nem is te fogod eldönteni, hanem a pénztárcád.

Ha megengedheted magadnak, mindenképpen SSD-s háttértárral rendelkező laptopot vegyél. Egy praktikus megoldás még, hogy mindkét típusú háttértárból szerzel a készülékedbe: egy kisebb, pl 128 vagy 256 GB-os SSD-t, amire az operációs rendszert telepíted így gyorsabb működést eredményezve, illetve egy nagyobb, például 500 vagy 1000 GB-os HDD-t, amin pedig a fájljaidat tárolhatod.


Konklúzió, tippek, ajánlások

Milyen laptopot vegyek játékra?

Ha főként játszani szeretnél, rossz hírem van a pénztárcádnak: szinte minden téren az erősebbik alkatrész irányába billen a mérleg. De nem feltétlen kell mindenből a legdrágábbat választanod, egy kis odafigyeléssel egész olcsó gamer laptopot tudsz összehozni.

Ami neked leginkább számít, az a videókártya és a memória (RAM). Mindenképpen dedikált videókártyával ellátott laptopot válassz, aminek minimum 4 GB saját memóriája van (bizonyos esetekben oda van írva, hogy gamer videókártya). Ezen felül a notebook RAM-ja is minimum 4 GB, jobb esetben pedig 8 GB legyen, ha megengedheted magadnak. Ne ess kétségbe, ugyanis a gép memóriája könnyedén bővíthető a későbbiek során is. Processzornak egy legalább i5-öt javaslok.

Ha komolyabban játszanál, egy nagyobb, például 17,3″-os kijelzőt is nézhetsz magadnak Full HD felbontással a teljesebb élmény érdekében. Ezen felül fontos tulajdonság még a képfrissítés is. Bár laptopok kijelzőjénél az esetek többségében ez fix 60 Hz, így sokat nem tudsz tenni az ügy érdekében, érdemes szem előtt tartani ezt a tulajdonságot például egy plusz monitor vásárlásánál. Ott találhatsz 75 Hz, 144 Hz vagy annál nagyobb képfrissítéseket is.

Ahol esetleg még spórolni tudsz, az a háttértár: a drágább SSD a betöltési időket szignifikánsan lerövidítheti, legyen szó az operációs rendszer vagy a játék betöltéséről. Viszont a játékélményt, és az FPS-t (képkocka/másodperc) nem befolyásolja.

Milyen laptopot vegyek játékra?
Processzor min. Core i5
Memória min. 4 GB / 8 GB
Videókártya Dedikált, min. 4 GB
Háttértár
mindegy, nem szükséges SSD
Kijelző
mindegy, egyéni igény szerint

Milyen laptopot vegyek hétköznapi használatra?

Ha Te aztán semmi extrát nem szeretnél kezdeni a notebookoddal, csupán interneteznél rajta, görgetnéd az instagramot meg a facebookot, néha megnéznél egy filmet, esetleg az is előfordulna, hogy megnyitsz egy pdf-et, akkor nyugodtan beszélhetünk hétköznapi használatról.

Ebben az esetben jobban járhat a pénztárcád, mint a játékosok esetében, ugyanis jóval olcsóbb laptop is elegendő lesz számodra. Ha hetente csak párszor kapcsolnád be a gépet, processzorból egy Intel Celeron is elegendő lehet, napi szintű használathoz viszont egy Intel Pentiumot, vagy ha a büdzsé engedi egy Core i3-at javaslok. RAM-ból elegendő lesz a 4 GB, és videókártyából is tökéletesen megfelel az integrált. Ha nem vagy nagy filmes, elég a HD-s kijelző, felesleges a felár a Full HD-ért.

Milyen laptopot vegyek hétköznapi használatra?
Processzor Intel Celeron / Intel Core i3
Memória 4 GB
Videókártya Integrált
Háttértár
HDD (merevlemez)
Kijelző
HD

Milyen laptopot vegyek munkára?

Dolgoznál is a laposodon? Árban valahol a hétköznapi felhasználásra és a játékra szánt laptopok között leszel. Processzorból immáron egy legalább Core i3-ast javaslok, de ha a nem akadály a felár érte ne riadj vissza egy Core i5-östől sem. A kijelző, memória és a videókártya viszont erősen a munka típusától függ: amennyiben grafikus szerkesztő programokat sűrűn használsz, a 8 GB RAM és a dedikált videókártya alap, úgy ahogy a Full HD kijelző is.

Ha viszont a munkád inkább internet használatban, és szöveges szerkesztő programokban merül ki, az integrált videókártya, és a 4 GB memória is elegendő lehet, HD kijelzővel.
Háttértárnak az SSD-t minden esetben javaslom a programok gyorsabb betöltődése érdekében.

Milyen laptopot vegyek munkára?
Processzor Intel Core i3 / Core i5
Memória 4 GB, grafikai munkára 8 GB
Videókártya Integrált, grafikai munkára dedikált
Háttértár
SSD
Kijelző
HD, grafikai munkára és videóvágásra Full HD

Ne felejtsd el, hogy több TOP listát is találsz az oldalon, plusz napi szintű érdekes cikkeket is! Ha pedig tetszett a tartalom, kövesd be a melyiketvalasszam.hu facebook oldalát!

borítókép: pexels